Ik wil.. onze leden iets extra’s bieden een nieuw product/dienst lanceren onze naamsbekendheid vergroten

Interview-battle: mens of AI?

‘Erkend’, het kwartaalmagazine van SEH, bevat – naast nieuws en vakinhoud – artikelen waarin de doelgroep zelf aan het woord komt. Dat doen we door Erkend Financieel Adviseurs persoonlijk te interviewen. Na zo’n gesprek werkt een redacteur de tekst uit. Maar hé, dat kan een computer toch ook: gesproken tekst opnemen, transcriberen en samenvatten? Met min of meer hetzelfde resultaat?!?

Proef op de som
Om daar antwoord op te krijgen, namen we de proef op de som bij een interview met Natasja van der Laag. Natasja werkt op advieskantoor Goossens in Hoogerheide en is daar actief in de weer met AI-tools. Ze test verschillende AI-toepassingen, op zoek naar tijdwinst en inspiratie. Over haar adviespraktijk en pionierswerk met AI sprak onze redacteur van vlees en bloed uitgebreid met Natasja.

De redacteur maakte tijdens het gesprek aantekeningen en schreef op basis daarvan een interview uit. Maar de smartphone lag ook op tafel. Met behulp van de app Fireflies werd het hele interview opgenomen, waarna Fireflies daar een samenvatting van maakte. Om het element tijdwinst/efficiëntie tot z’n recht te laten komen, bleef de samenvatting beperkt tot ruim 400 woorden. Het complete interview omvat meer dan het dubbele, circa 1.100 woorden.

Hieronder zijn beide uitwerkingen te vinden. Zoek de verschillen en oordeel zelf.