Ik wil.. onze leden iets extra’s bieden een nieuw product/dienst lanceren onze naamsbekendheid vergroten

Automatisering dringt diep door in adviesproces

De automatisering gaat diep doordringen in het adviesproces van financieel planners. Als gevolg daarvan zal het adviestraject minder tijd in beslag gaan nemen dan nu het geval is. Dat zijn enkele conclusies van een onderzoek naar fintech-ontwikkelingen onder financieel planners én onder softwarebedrijven. Voor de FFP Congreskrant 2018 vatte Oostdam & Partners de resultaten samen in een speciaal fintech-katern. 

Nieuwe fintech-toepassingen leiden ertoe dat de activiteiten 'inventarisatie' en 'analyse' voor 80% digitaal gaan verlopen, is de verwachting van financieel planners. Hun rol verdwijnt echter niet. "Het gaat om de mens achter de cijfers. Alles wat onder water speelt aan de oppervlakte brengen, dat is onze rol. Dat doen we via menselijke contacten; dat kan niet digitaal!"

Software-ontwikkelaars voorzien dat omvangrijke delen van het werk van de financieel planner worden geautomatiseerd. Ook volgens hen is dat geen reden tot paniek. “Technologische mogelijkheden zullen de efficiency en kwaliteit van het advies ten goede komen. Financiële planners die hier in hun klantbediening gebruik van maken, gaan het verschil maken.”. Het volledige fintech-katern in de FFP Congreskrant van oktober 2018 is hieronder in te zien.