Ik wil.. onze leden iets extra’s bieden een nieuw product/dienst lanceren onze naamsbekendheid vergroten

Compliance vraagt geen controle maar communicatie

De Wft kent regels voor goed bestuur. In vakblad VVP vertaalt Silvia Janssen de (nieuwe) regels naar de adviespraktijk.

Oostdam & Partners-adviseur Silvia Janssen publiceert in het vakblad VVP regelmatig over actuele regels voor financieel adviseurs. Vaak zijn die regels niet erg duidelijk, nogal veranderlijk en weinig praktisch. In de jongste bijdrage laat Silvia zien dat goed bestuur om meer vraagt dan een papieren procedure. Het vraagt vooral om (open) communicatie.

Corporate governance

Nieuwe regels zijn in aantocht voor wat betreft corporate governance (of eenvoudig gezegd behoorlijk bestuur). Deze vullen de algemene Wft-verplichting ‘een beheerste uitoefening van het bedrijf’ verder aan. Maar wetten zijn papieren beloften. Het gaat veel meer om hoe kantooreigenaren er in de praktijk mee omgaan.

Zelfstandigheid

Wanneer ben je een goed bestuurder? De wet geeft daar invulling aan. Onafhankelijk en zelfstandig handelen is een van de wettelijke competenties. Dat sluit goed aan bij de cultuur van de mensen in onze branche. Niet voor niets is het aantal zelfstandig adviseurs groot in de financiële dienstverlening.

Keerzijde

Maar onafhankelijkheid heeft ook een keerzijde. Onafhankelijkheid kan ook leiden tot zelfgenoegzaamheid en dogmatische eigenwijsheid. Daar zijn ook genoeg voorbeelden van in onze sector: ondernemers die dwars gaan liggen bij alles wat van ze wordt gevraagd. Weet je wat dan helpt? Een beetje meebuigen met wat de omgeving van je verwacht. Je wordt daar een betere en succesvoller bestuurder van.

Communicatie

Dat vraagt wel om actief en open (onbevooroordeeld) contact met je klanten, medewerkers, collega’s en beleidsmakers. Alles draait om communicatie. Een dergelijk geluid laat zich moeilijk vangen in de zoveelste compliance-procedure.

Lees hieronder de gehele bijdrage van Silvia in de deze week verschijnende editie van VVP.