Ik wil.. onze leden iets extra’s bieden een nieuw product/dienst lanceren onze naamsbekendheid vergroten

Henri Drost schrijft boek over brandschade

Henri Drost, adviseur van Oostdam & Partners, heeft een boek geschreven over een grote brand bij Moderna Textielservice. Het boek beschrijft in woord en beeld ingrijpend de brand die het Hardenbergse familiebedrijf in 2013 in de as legde. Ook de periode van herstel wordt belicht, inclusief de cruciale rol van de verzekeringswereld daarin.

Het textielbedrijf annex wasserij en stomerij, waar 250 mensen werk vinden, ging in de nacht van 9 op 10 oktober 2013 volledig in vlammen op. Exact één jaar later opende Moderna de deuren van een hypermoderne wasserij in Hardenberg. Het boek laat zien wat er achter de schermen is gebeurd om die snelle ‘heropening’ mogelijk te maken.

In het nawoord noemt Richard Weurding (directeur van het Verbond van Verzekeraars) het boek “een positieve wake-up call voor heel ondernemend Nederland”. Volgens hem is brand een van de meest ingrijpende risico’s voor ondernemers gebleken. Weurding: “Veel grote branden leiden op korte of langere termijn tot een faillissement. Het is goed te zien dat Moderna sterker uit de brand tevoorschijn is gekomen en dat verzekeraars daar een flexibele en ondersteunende rol in hebben kunnen spelen.”

De brandschade staat in de statistieken als de grootste bedrijfsbrand in het najaar van 2013, met een verzekerde schade van € 35 mln.

Uniek
Opdrachtgever voor het boek is Vrieling Adviesgroep, een groot assurantiekantoor met hoofdzetel in Hardenberg. Vrieling was als verzekeringsadviseur van Moderna nauw betrokken bij de afwikkeling van de brandschade. Directeur Gerrit Jan Vrieling: “Wij verwerken op jaarbasis zo’n 20.000 schadeclaims. Maar de wijze waarop het proces van wederopbouw hier is opgepakt, vooral ook door het management en het personeel van Moderna, maakt deze brandschade uniek. Dat verhaal mag verteld worden. Moderna mag een voorbeeld zijn voor anderen.”

Vrieling vroeg voormalig journalist Henri Drost om het boek te schrijven. Op 23 april overhandigde burgemeester Snijders van Hardenberg het eerste exemplaar van ‘Moderna, een bedrijf met een verhaal’ aan de directie van Moderna.