Ik wil.. onze leden iets extra’s bieden een nieuw product/dienst lanceren onze naamsbekendheid vergroten

Primeur: kwaliteitsrating voor financiële dienstverleners

Oostdam & Partners werkt sinds 2019 samen met het Ratinginstituut Financieel Dienstverleners. RIFD beschikt over een schat aan data over de adviesmarkt. Oostdam & Partners biedt ondersteuning bij de duiding en communicatie ervan. Het jongste product van die samenwerking is een primeur in de financiële dienstverlening: kwaliteitsratings per kantoor.

Dankzij RIFD heeft elke financiële dienstverlener in Nederland nu een individuele kwaliteitsrating. De rating is het resultaat van een algoritme, dat wordt gevoed met tientallen objectieve criteria. De scores zijn vooral geconcentreerd rond deelgebieden als digitalisering, ervaring, opleiding en financiële gezondheid.

Indicatie voor advieskwaliteit

De kwaliteitsrating is een maatstaf voor de kwaliteit van een kantoor. Het cijfer is een indicatie voor de kwaliteit van het advies, maar tevens een graadmeter voor het serviceniveau en de professionaliteit die op basis van objectieve criteria mag worden verwacht. Alle kantoren die zich in Nederland bezighouden met advies en bemiddeling van financiële producten (zoals verzekeringen en hypotheken) zijn op deze manier gerangschikt, van nummer 1 tot ongeveer 8.000.

Advieskantoren kunnen op basis van hun individuele rating werken aan de verbetering van hun kwaliteit. Verzekeraars, banken en serviceproviders krijgen via de ratings meer inzicht in de kwaliteit van de adviseurs en subagenten waarmee zij samenwerken.

Hypotheekadvies

RIFD zal de kwaliteitsratings elk kwartaal actualiseren. In de tussentijd verschijnen periodiek speciale Marktflitsen op deelgebieden, zoals onlangs een rapport over de kwaliteit van hypotheekkantoren. Naast een korte schets van de hypotheekadviesmarkt (incl. verdeling in ketens, specialisten en allround-kantoren) geeft het rapport inzicht in de kwaliteit van deze kantoren.

Het rapport ‘Kwaliteitsrating financiële dienstverlening’ kunt u hier downloaden

Het rapport ‘Kwaliteitsrating hypotheken’ kunt u hier downloaden